.
Haptonomie
​
Haptonomie houdt zich bezig met aanraken, voelen, het gevoelsleven, tasten, direct contact en contact op afstand en de betekenis van dit alles voor het dagelijks leven.
​
Haptonomie gaat dus over voelen. Het voelen van jezelf en de ander.
Ons lichaam geeft ons constant signalen die ons iets te vertellen hebben.
We komen op de wereld als gevoelswezen.
Als een baby honger heeft, of het koud heeft, dan voelt hij/zij dat en laat dat luidkeels weten ofwel maakt zijn/haar behoefte duidelijk. Later leren we onze behoeftes uit te stellen of te vergeten (aan te passen).
Duurt dit te lang of gebeurt dit te vaak, vergeet je wat je eigen behoeftes, drijfveren en verlangens zijn. "Je verliest jezelf". Je richt je op wat een ander van je wilt. Op het moment dat je je zelf verloren hebt, loop je vaak tegen lichamelijke spanningen, klachten of een gevoel van ontevredenheid en disbalans aan. In de Haptonomie ga je voelen in je lichaam wat jouw behoeften zijn en hoe je dit tot uiting kunt brengen in je leven en in jouw omgeving.
Je gaat bijvoorbeeld voelen , hoe en wanneer je over jouw grenzen gaat (toch ja gezegd terwijl je eigenlijk nee bedoelde) of misschien herinner je het gevoel waarin je samen met anderen in de lift stond of in de trein zat. Zonder dat je elkaar fysiek aanraakt gebeurt er iets met je. Ga je een gesprek aan of sluit je jezelf af.
Hebben we directer contact met ons lichaam (de signalen dat het geeft), hebben we ook meer voeling met onze eigen remmingen, drijfveren, kwaliteiten en intuïtie.
Wanneer deze signalen langdurig worden genegeerd kan dit spanningen in het lichaam veroorzaken. Als wij gespannen zijn kan zich dat uitten in o.a; het inhouden van de adem, verhoogt hartritme, zweten en op den duur in o.a. hoofdpijn, (spier) spannings-of overbelasting klachten, een gevoel van stress, je loopt vast en/ of je ervaart ontevredenheid.
​
Aandachtspunten:
- Wat voel ik nu in mijn lichaam, en voelt dit goed of niet?
- Kan ik voelen waar mijn lichaam gespannen is?
- Leren minder spanning op te bouwen.
- Wat gebeurt er met me als ik niet naar mijn gevoel luister, kan ik die signalen gaan herkennen?
- Bij pijn: Hoe kan ik mijn gevoel gebruiken om naar de pijn toe te voelen en daardoor de pijn beter te verdragen?
- Hoe kan ik me bewust zijn van de ruimte die ik nodig heb (inneem) en wat gebeurt er met mij wanneer iemand in die ruimte komt?