top of page

Yoga-special

Bekkenbodum

Yoga-special

Hart

Yoga-special

wervelkolom

Yoga-special

zonnevlecht

Yoga-special  bekkenbodem!!

 

 

 

Uit je hoofd in je bekken

In deze workshop zak je af naar jouw bodem. Hoe is het daar? Hoe is het met jouw bekkenbodem gesteld? Heb je er contact mee of is het een onbekend gebied. Misschien heb je op onplezierige wijze kennis gemaakt met je bekkenbodem.

Een schaal van spieren die het meest kostbare bevat dat we bezitten, alleen al omdat zij de seksorganen ondersteunt – dus ons vermogen om het leven door te geven. 

Het is de plaats waar ooit jouw leven begon het was in de meeste gevallen 9 maanden lang jouw geborgen plek, waar je kon groeien. Een plek van nieuw begin, creatiekracht, intuïtie, onderbuikgevoel, sensualiteit, seksualiteit en levenskracht.  Het is een plek om te eren maar vaak is dit ook een gebied waar we schaamte over ervaren.

​

In ons dagelijks leven zijn we vaak veel aan het doen en denken.We hebben overvolle agenda ’s en zijn druk bezig met van alles en nog wat. We rennen a.h.w. door het leven. Je adem zit hoog, je energie is laag, je ervaart spanning in je lichaam. En hoe is het met je voelen? Hoeveel aandacht besteed jij aan je lichaam? Voel je het? Ben jij je ervan bewust welke signalen je lichaam, je geeft? Met een ontspannen bekkenbodem is er beter te voelen, wat er te voelen valt. 

De afdaling naar je bekken begint op het moment dat je beseft dat je steeds in je hoofd aanwezig bent. Je laat je gedachte stroom wat naar de achtergrond verschuiven en maakt contact met je lichaam, je zintuigen. Je gaat ruiken, voelen, luisteren. Je maakt contact met je lichaam, je bekken, jouw dragende midden. Je laat je raken door het wonder van het leven

groei_edited.jpg

Aanwezig in je onderbuik

Hoe doe je dat? Het is typisch iets voor het menszijn dat we ons pas bewust worden van iets als het pijn doet, als er klachten en problemen zijn. En als we ergens last van hebben dan zijn we geneigd dit deel van ons als het ware minder te zien. Daarnaast komt er ook vaak schaamte bij kijken, wat maakt dat we dit deel nog verder weg doen.

In deze special ga je door middel van oefeningen en aandacht meer contact maken met je bekken. Leer je lijf van binnen kennen en je ervaart wat daar allemaal nog te (her) ontdekken is. Je maakt er contact mee en voelt dat daar leven zit, een verhaal, jouw verhaal. Er is speels, er is leven, energie en vitaliteit. Het is fijn om dat te ervaren, het is van jou! Via je lijf kan je jou uitdrukken, van binnen naar buiten bewegen i.p.v. dat je (lijf) moet voldoen aan.

 

 

 

 

Je bekkenbodem

Ten eerste draagt ze veilig en betrouwbaar de organen in je onderbuik. Ze steunt en beschermt. Ten tweede laat ze alles door wat eruit moet – en wat er graag in wil.

Ze moet dus tegelijkertijd dragen en doorlaten, sterk en soepel zijn, zichzelf blijven en zich aanpassen. Net zoals wij, eigenlijk.

Zo valt beter te begrijpen hoe belangrijk de bekkenbodem is voor ons gevoel van evenwicht. Ook ons gevoel van aarding of gronding, de mate waarin we ons hier op aarde thuisvoelen en geworteld weten, heeft ermee te maken. Het  wordt ook wel een ‘hangmatje’ genoemd, dat wordt vrij letterlijk bedoeld: je kunt erin uithangen, uitrusten, ontspannen.

​

Het bekken wordt geassocieerd met balans en stabiliteit in het leven. Het is je dragende midden. Het bekken is van belang in richting bepaling, en het voorwaarts bewegen. Klachten kunnen ontstaan wanneer er een conflict is tussen wat we willen doen in ons leven, en de mentale blokkades die ons ervan weerhouden om actie te ondernemen.

Het bekken staat ook in verbinding met de heupen die staan voor het nemen van de volgende stappen richting een beslissing. Angst om verkeerde keuzes te maken en twijfel aan ons eigen kunnen geven vaak klachten aan heupen en/of bekken.

bekkenbodemspieren 2.jpg
bekken%20bodem%20spieren%203_edited.jpg

 

Anatomie

De anatomie is ook belangrijk, we zorgen beter voor dat, wat we kennen. Er zal dus  in de special ook aandacht besteedt worden aan de ligging en de structuren die de bekken- bodem vormen.

De bekkenbodem spieren werken samen met je diepe buikspieren, je diepe rugspieren en het diafragma om je wervelkolom te stabiliseren en te steunen.

Zo ontstaat er een soort stevige veerkrachtige cilinder waarin ook de wervelkolom is opgenomen.

 

Bij mensen met steeds terugkerende lage rug- en bekkenklachten zijn deze diepe spieren verzwakt. Zonder dat je het weet spannen deze spieren, normaal gesproken, net iets eerder aan dan de spieren van de romp, armen en benen. Dit noemen we het voorspannen.

 

Het voorspannen gebeurt om de romp te stabiliseren en de wervelkolom te beschermen, als de armen of benen activiteit ondernemen. Een verstoring in de timing (op het juiste moment aan en ontspannen met de juiste hoeveelheid kracht) van de kleine diepere spieren rondom wervelkolom en bekken levert dan ook vaak pijnklachten op in dit gebied. De kleine diepe rugspieren worden zwakker en het lichaam gaat andere bewegings-patronen ontwikkelen waarbij de stabilisatie wordt overgenomen door de grotere spiergroepen zoals de buikspieren, de grote rugspieren, bil en heupspieren maar ook de bekkenbodem spieren. De bekkenbodem spieren worden dan overactief (verhoogde spanning). Het lichaam probeert als het ware met die spieren het verlies aan stabiliteit te compenseren. Dit alles veroorzaakt spanningen in deze spieren en daarmee kans op nog meer klachten. Ook het gevoel over houding en beweging verandert daardoor en wordt de timing/ coördinatie nog meer verstoord. Zo ontstaat dus een vicieuze cirkel met als kern verlies aan variatie in beweging en een verhoogde spanning in de spieren.

 

Emotionele spanningen en bewegingsangst kunnen dit verstoorde bewegingspatroon ook nog versterken.

 

 

De bekkenbodem kan dus overactief zijn maar kan ook te slap zijn!

 

Teken van een te slappe bekkenbodem:

  • een verzakking

  • ongewenst urineverlies

  • problemen met het ophouden van de ontlasting

  • seksuele problemen zoals minder gevoel bij het vrijen.

 

 

Teken van een over actieve of te gespannen bekkenbodem :

  • regelmatige aandrang om te plassen

  • steeds terugkerende blaasontstekingen

  • problemen bij de ontlasting zoals verstopping of het gevoel dat er iets achterblijft

  • seksuele problemen zoals pijn

  • pijn in de onderbuik, het bekken, de rug of de liezen.

 

 

Een goed werkende bekkenbodem zorgt er voor dat:                                                                  

- je de urine of ontlasting goed kunt ophouden, ook bij hoesten of zwaar tillen
- de organen in het bekken niet uitzakken
- je goed kunt plassen en je blaas helemaal leeg plast
- je goed en volledig de ontlasting kwijt kunt
- je kunt vrijen zonder pijn
- bijdrage aan stabiliteit

Wanneer: Data volgen nog.

Waar:      Mgr. Nolensplein1, Breda.

Duur:        2 uur

Kosten:     € 40,-

bottom of page