top of page

Yoga-special  Zonnevlecht!!

De Zonnevlecht:  het gebied van je Psoas.
Mijn wat? Je psoas! 

Het is een spiergroep van drie flinke spieren die je wervelkolom met de benen verbindt. De psoas is verantwoordelijk om ons rechtop te houden en stelt ons in staat om onze benen op te tillen en te lopen.

Een gezond functionerende psoas stabiliseert de wervelkolom en biedt ondersteuning via de romp en vormt een plank voor de organen van de buik.

Het is ook de spier die aanspant wanneer er "gevaar" dreigt. Je buik trekt samen, klaar om de benen te nemen of schrap te zetten. fight or flight. De spier speelt een belangrijke rol op het gebied van angst en emoties.

De psoas geeft belangrijke berichten door van je centraal zenuwstelsel en is daarom een emotionele spier. De psoas reageert niet alleen op stress maar slaat ook de onderliggende emotie ervan op.

Wat brengt deze Yoga- special jou?

- Een soepele rug

- Je energieker voelen

- Een gevoel van stevigheid

- Meer ontspanning

- Toegang tot je creativiteit

- Oefeningen om toe te passen in je dagelijks leven

foto iliopsoas yoga special psoas.html3.

Wat gaan we doen?

 

Eenvoudig uit te voeren oefeningen: 

In deze yoga-special leer je een nieuw gevoel van balans en vrijheid te vinden in je lichaam? Leer hoe je de mysterieuze psoaspier vakkundig kunt rekken en versterken. De psoas is een soort van tegenwicht voor je buikspieren. Je hebt beide in getrainde toestand nodig om in balans te voelen. Zodat je een heelheid tussen buik en rug voelt.

We doen niet belastende, eenvoudig uit te voeren oefeningen die gericht zijn op kracht, souplesse en stabiliteit. (Je hoeft niet ervaren te zijn, Yoga is altijd voor iedereen mogelijk)

Tijd:

Je krijgt de tijd om alle oefeningen met aandacht te kunnen uitvoeren. In alle rust ervaar en voel je hoe je de psoas kunt aanspannen en ontspannen.

Ik maak daarom in deze special minder gebruik van yoga-reeksen waarbij de afwisseling van houding in een wat hoger tempo plaatsvindt. 

Ontspanning:

De yoga-special begint met een ontspanning. Want spanning zet zich nu eenmaal vaak vast in het lichaam. 

Je blaas en ingewanden liggen voor de psoas. Je kunt je voorstellen dat, als de psoas strak gespannen is, dit effect heeft op die organen. Dat die minder ruimte hebben om te functioneren. Belangrijk is dus dat de psoas niet te kort wordt maar lengte heeft. Dat je naast trainen ook je psoas leert ontspannen en zich lang kan maken. Je leert ruimte maken. 

Houding: 

Wanneer je met je buik naar voren staat, staat je psoas strak. Het bekken kan geen kant op, het staat vast en kan niet reageren op wat er van de buitenkant komt. Als je zo strak staat in je bekken gaat de rest omhoog in je lichaam. De bovenkant is gevuld, opgeblazen. 

Veel vrouwen staan met hun bekken naar achteren. Heupen gebogen, borsten vooruit. Ze houden hun bekken gebied weg. Ook hier leegte. Beide eigenlijk leeg. In de ze special leer je beide delen weer te "vullen".

Stromen:

In het gebied van de aanhechting van de psoas aan wervelkolom liggen ook de nieren die staan voor angst. Deze hebben dus een connectie met elkaar. Deze in beweging brengen laat stromen op gang komen en daardoor afvoeren via de urine leiders naar de blaas. Er komt beweging in jou, je gaat weer stromen. Je kunt afvoeren wat je niet meer nodig hebt.

Veiligheid:

Wordt je bewust van de  spanning in je Psoas. ( de basisspanning geeft je een indruk van de mate van veiligheid die jij ervaart). Tijdens ontspanning kun je, je gevoel van veiligheid, welbevinden, positief beinvloeden.

Ben je alert? Schrik je snel? Is je zenuwstelsel aan? Of ben je kalm.

Voel daarvandaan je wens voor morgen ontstaan…..

levensenergie:

De psoas is via bindweefsel verbonden met je diafragma (een grote spier onder je ribbenboog, belangrijk voor de ademhaling) deze komen samen in de solarplexus, als het ware een zon die uitstraalt door je lichaam. Vanuit dit centrum boor je levensenergie en creativiteit aan.

roze bloem
foto iliopsoas yoga special psoas.html6.

Achtergrond informatie

De psoas is van cruciaal belang voor een goede beweging van het lichaam en heeft direct invloed op balans, spierfuncties, flexibiliteit, kracht, bewegingsbereik, gewrichten en organen. Zonder je psoas zou je niet in staat zijn een juiste houding vast te houden of je benen te bewegen om te lopen. Een gezonde psoas beweegt gemakkelijk en masseert niet alleen ononderbroken de wervelkolom, maar ook organen, bloedvaten en de zenuwen van de romp. Dit proces bevordert een goede doorstroming van de lichaamssappen waardoor we ons goed geaard en gecentreerd voelen.

Het is de enige spier die de wervelkolom met de benen verbindt. De psoas is door middel van bindweefsel (fascia) verbonden met het diafragma die elkaar in de solar plexus ontmoeten en van waaruit ons angstreflex en ademhaling wordt beïnvloed. Dit komt door de verbinding tussen psoas en reptielenbrein, het oudste binnenste deel van de hersenstam en het ruggenmerg.

Anatomie 

De psoas is letterlijk de diepste spiergroep van het menselijk lichaam. De psoas bevindt zich aan beide kanten van de ruggengraat en is zijdelings vanuit de borstwervels (T12) aan de 5 lendenwervels verbonden. Van daaruit beweegt het neerwaarts door de abdominale kern – het bekken – waarna iliacusspier en psoas in één pees samenkomend verbonden zijn met de bovenkant van het dijbeen, net onder het heupgewricht.

Wanneer: Data volgen nog.

Waar:      Mgr. Nolensplein1, Breda.

Duur:        2 uur

Kosten:     € 40,-

bottom of page