top of page
schaduw blokjes

Schaduwdelen

Tijdens mijn opleiding Gestalt-Art schreef ik een artikel over een zelf gekozen onderwerp.

Ik koos voor schaduwdelen.

Het hele artikel is te lezen via onderstaande link.

Wat is een gestalt?
Wat is een gestalt nou eigenlijk: Letterlijk betekent gestalt: een zinvol geheel.                                      Het is niet iets wat je kunt aanwijzen of pakken het is meer de beeldvorming die je hebt bij een bepaald gegeven.
foto vilt.jpg
boek ruzie_edited_edited.jpg

Boek: Ruzie

 

Dit boek van Riekje Boswijk- Hummel is een heel inzichtelijk boek mbt tot ruzies. Iedereen heeft wel eens ruzie. maar hoe maak je eigenlijk ruzie en wat gebeurt er nou precies tijdens een ruzie. In dit boek een heel helder beeld hoe ruzies in elkaar zitten, wat er precies gebeurt en hoe je hier evt. anders mee om kan gaan. Heel helder beschreven, duidelijke uitleg en heel interessant. Ik heb nog nooit een boek gelezen wat ruzies zo praktisch uitlegt. 

Nagenieten

Doe jij het? Neem jij de tijd om na een activiteit stil te staan en na te genieten? 

Uitgaande van de contact cirkel in de gestalt komt na het bevredigen van een behoefte, het eindcontact. De fase waarin integratie plaats vindt. In het nacontact ontstaat er rust, voldoening en tevredenheid. Een belangrijke fase als het gaat om het ervaren van geluk, dankbaarheid, beleven en voelen. Voelen dat je leeft, dat je er toe doet. 

Daarnaast kan er vanuit de rustfase, de stilte een nieuwe behoefte ontstaan, deze zal duidelijker worden naarmate er tijd is gegeven aan de rust en stilte. Van daaruit ontstaat nieuw. Wanneer je neigt naar meteen door rennen nadat je iets hebt afgesloten bestaat de kans dat de volgende behoefte minder duidelijk op je voorgrond komt. er ontstaat evt. afvlakking en ontevredenheid. 

foto bobble 4.JPG

Meer vitaliteit 

foto%20kind%201_edited_edited.jpg

1: Ken je energievreters

Je kent het vast wel: vervelende dingen in je leven kosten energie en leuke dingen geven energie. Wil je je vitaler voelen? Probeer dan wat energie vreet zoveel mogelijk uit je leven te bannen.

2: Contact

Goede en fijne contacten met familie, vrienden, buren, collega’s en dergelijke doen je vitaliteit goed. Of het nu gaat om problemen delen, ervaringen uitwisselen, een troostende schouder of samen genieten...... Neem en maak er tijd voor vrij. Socializen maakt je eenvoudigweg sterker en geeft een goed gevoel.

bottom of page