top of page

Yoga-special  

Hartstikke je hart !!

Je hart: de verbinding tussen lichaam en geest. Wat komt er als eerste bij je op, wanneer jij jouw hart voelt?

 

Het hart is onmisbaar in ons bestaan – zonder hart geen leven. 

 

Het hart onder de riem steken. Iets op je hart hebben. Met hart en ziel. Een pak van je hart. Allemaal bekende uitspraken/ gezegde over het hart en het zijn er nog veeeel  meer. Ook dat laat zien dat het hart belangrijk is.

Je hart leeft, geeft, ontvangt, verwarmt, koelt af, stokt, raakt, voelt, vertelt, beweegt.

 

Hoe is het met jouw hart?

Waar wordt jouw hart blij van?

Wat ligt er op je hart?

Ken je de waarheid van jouw hart?

Volg jij jouw hart?

foto%20hart%20yoga%20special%20lief%20ha

Wat gaan we doen:

In deze yoga-special maak je contact met jouw hart. Je leert het een beetje beter kennen, wat vertelt het je? Waar wordt jouw hart warm of koud van? Waar gaat het van open en waar verstikt het van? Het is er allemaal en wat valt en te ontdekken?

Doormiddel van yoga-houdingen en korte meditaties ga je jouw hart verkennen. Een yoga-special vol leren, inspireren, vertrouwen en plezier, dit komt tevoorschijn wanneer je hart open is. Een special waar je warm van wordt en ervaart wat de kracht, de waarheid en de stevigheid van jouw hart is en hoe jij je hart kan inzetten in jouw leven. 

Voor meer:

 

- Ontspanning

- Veerkracht

   - Plezier

   - balans

    - Licht 

     - Rust

foto%20website%20wolken%20hart_edited.jp

De werking van het hart.

 

Je hart is je belangrijkste orgaan.

Het hart ligt net iets links van het midden in je borstkas. Het ligt beschermt achter je ribben. Om het hart zit een vlies – het hartzakje – dat het hart beschermt en ervoor zorgt dat het op de goede plek in de borstholte blijft.

Het is ongeveer zo groot als een gebalde vuist en groeit met je lichaam mee. Het hart is een grote holle spier dat ons bloed door het lichaam pompt. Het vormt samen met de slagaders en de aders onze bloedsomloop.

 

Het bloed passeert onderweg twee maal het hart. Zuurstofarm bloed komt het hart binnen. Dat wordt vervolgens naar de longen gepompt, waar het bloed koolzuur afgeeft en zuurstof opneemt. Van de longen gaat het terug naar het hart, dat het bloed vervolgens krachtig via de aorta het lichaam inpompt.

 

De organen nemen voedingsstoffen en zuurstof uit het bloed op en geven afvalstoffen aan het bloed af. Het zuurstofarme bloed dat zo ontstaat, stroomt vervolgens weer naar het hart, zodat de hele cyclus opnieuw kan beginnen.

 

Bij een volwassen persoon pompt het hart 70 keer per minuut. Per minuut wordt er ongeveer 4 à 5 liter bloed rondgepompt.  

Het hart bestaat uit 2 helften verdeelt in 4 holle ruimtes. Beide harthelften verschillen erg van elkaar. Omdat de linkerkamer het zuurstofrijke bloed in het hele lichaam pompt, is de spierwand van de linkerkamer veel dikker. 

 

In de klassieke oudheid geloofden ze dat het hart het centrum was van de hogere wijsheid: het hart zou kunnen onthouden en werken zoals de hersenen.

Wat blijkt: ons hart heeft zo’n 40.000 hersencellen die een eigen brein vormen. Dat noemen we ons hart-brein. Dit brein leert, denkt en herinnert dingen onafhankelijk van de hersenen. Én je hart-brein communiceert onafhankelijk met jou, los van je hersenen. Het hart heeft als het ware een eigen intelligentie. 

 

Je hart heeft een bepaald hartritmepatroon. Emoties worden weerspiegeld in dat patroon. Emoties als irritatie, frustratie en woede leiden tot een verstoord en onsamenhangend hartritmepatroon, dat noemen we incoherentie. Aan de andere kant leiden positieve emoties zoals waardering, zorg, compassie, dankbaarheid en liefde tot meer geordende en coherente hartritmepatronen. Dat noemen we coherentie.

 

Het hart communiceert dus direct met ons in een eigen taal, die velen helaas niet meer 'verstaan', omdat wij het brein de overhand hebben gegeven. Deze hart-hersenen zijn de directe poort naar intuïtie, empathie en het onderbewustzijn. De weg via de grote hersenen (het brein) is veel langzamer, want passeert o.a. logica, angst, zelfachting, twijfel en ego.

 

De meest ideale toestand is als we ons hart en hoofd in harmonie met elkaar kunnen laten functioneren. In deze Yoga-special zullen oefenigen aanbod komen waarbij deze harmonieuze verbinding ontstaat tussen jouw hart en hoofd. Het is de sleutel naar creativiteit, gemakkelijke verandering, flitsende nieuwe gedachten en snel en makkelijk leren ofwel super leren. Het zet bovendien  biochemische reacties in werking, die jouw gezondheid bevorderen. Dit houdt niet op, op het moment, dat je stopt met de oefeningen. Er is bewezen dat de uitwerking nog 6 uur aanhoudt.

Wanneer: Data volgen nog.

Waar:      Mgr. Nolensplein1, Breda.

Duur:        2 uur

Kosten:     € 40,-

bottom of page