top of page

Yoga-special wervelkolom!!

Heb je vaak last van je rug? Of wil je een soepele rug. Ervaar het verschil na het doen van deze yoga houdingen!

Wat brengt deze Yoga-special jou?

​

- Een soepele rug

- Een betere houding

- Meer ontspanning

- Oefeningen om toe te passen in je dagelijks leven

- Inzicht in het ontstaan van je rugklachten

- Ervaren hoe je rugklachten kan voorkomen

Wat gaan we doen?

Pijn in je rug is vervelend en kan er voor zorgen dat je veel van je normale dagelijkse taken niet goed kunt uitvoeren. Je levenskwaliteit gaat dan vaak achteruit door deze klachten. Tijd om daar wat aan te doen!

​

 

Eenvoudig uit te voeren oefeningen: 

In deze yoga-special leer je hoe je je rug beter kan leren bewegen aan de hand van niet belastende, eenvoudig uit te voeren oefeningen die gericht zijn op kracht, souplesse en stabiliteit. (Je hoeft niet ervaren te zijn, Yoga is altijd voor iedereen mogelijk)

​

Tijd:

Je krijgt de tijd om alle oefeningen met aandacht te kunnen uitvoeren. In alle rust ervaar en voel je op die manier wat er in je wervelkolom gebeurt. Ik maak daarom in deze special minder gebruik van yoga-reeksen waarbij de afwisseling van houding in een wat hoger tempo plaatsvindt. 

​

Ontspanning:

De yoga-special begint met een ontspanning. Je leert beter om te gaan met stress. Want spanning zet zich nu eenmaal vaak vast in de rug. 
In de ontspanning  wordt je je ook meer bewust van je wervelkolom omdat je je focus daar naar toe leert te brengen. In rust gaat dit beter dan wanneer je actief bent.  

​

Buikspieren:

Tijdens de yoga-houdingen wordt ook steeds aandacht geschonken aan je "Core" (de samen werking tussen rug en buikspieren). Je zult zien dat je minder gaat hangen in je rug en door het ontwikkelen van een sterke ‘core’ kun je de yoga houdingen extra gecontroleerd uitvoeren. Waarmee je je rug beschermt. 

​

Houding:

De oefeningen maken je meer bewust van je postuur en brengt de ruggengraat in de correcte positie. (Bij het langdurig aannemen van “verkeerde” houdingen kunnen eventuele rugklachten ontstaan. En dat is natuurlijk heel jammer).

​

Ademhaling:

De ademhaling komt ook aanbod tijdens de houdingen. D.m.v. de ademhaling maak je ruimte in je wervelkolom waardoor je voorkomt dat je als het ware gaat wringen. (een belangrijke oorzaak van rugklachten)

​

Waarschuwingssignalen: 

Je leert de waarschuwingssignalen die je lichaam geeft ten aanzien van opkomende rugpijn kennen. 

​

​

yoga special wervelkolom wervelkolom.jpg
yoga special wervelkolom riet.jpg

De wervelkolom : 

​

Maar liefst 80% van de mensen hebben wel eens last van hun onderrug.

Overbelasting, instabiliteit of een verkeerde houding is vaak de oorzaak. 

​

De gehele wervelkolom is te beschouwen als een gelede ketting, waarbij de benige wervels 'geschakeld' zijn via tussenwervelschijven, banden en spieren. Die zijn meer of minder elastisch en laten daardoor bewegingen van de wervelkolom toe. Wanneer meerdere "schakels" in de ketting vast zitten heeft dit in vloed op de hele wervelkolom. De delen die wel bewegen worden overbelast en er ontstaat wringen. Dit levert uiteindelijk altijd klachten op. 

​

 

Herken je de volgende symptomen?

- Last van stijfheid bij opstaan uit bed of na langer zitten

- Toename van klachten bij lang staan (of dit niet vol kunnen houden)

- Toename van klachten bij lang liggen (liever vroeg uit bed dan uitslapen)

- Toename van klachten bij slenteren

- Moeizaam omhoog komen wanneer je voorovergebogen staat

​

​

Bij bovenstaande symptomen kan er sprake zijn van instabiliteitsklachten van de rug. Instabiliteitsklachten dienen zich vaak al ver van tevoren aan. Dit begint vaak mild en af en toe, maar meestal worden de pijnvrije perioden korter en worden de klachten heviger.

Dat is het gevolg van het minder goed functioneren van de diepere (stabiliteit)spieren, die zich in het lichaam, rondom de wervelkolom bevinden. Tijdens bewegen wordt de wervelkolom aangestuurd door twee typen spiergroepen; grote oppervlakkige spieren en kleine dieper gelegen spieren. De kleinere diepere spieren zijn erg belangrijk voor de sturing en coördinatie van bewegingen van de wervelkolom. De grotere spieren zorgen meer voor de grovere bewegingen en de kracht. Als deze spiergroepen goed samenwerken is er vaak niets aan de hand, maar als de kleine spieren in de diepte minder actief zijn en dus eigenlijk verzaken om de bewegingen goed te coördineren kunnen er wel problemen ontstaan.

​

De grote oppervlakkige spieren zoals de buikspieren, de grote rugspieren, bil en heupspieren proberen dit over te nemen, maar zijn hier eigenlijk niet voor gemaakt en maken te grove bewegingen. Het kan dan gebeuren dat bewegingen niet meer juist worden uitgevoerd, de bewegingsassen iets verplaatsen en er dus overbelastingspunten ontstaan, welke resulteren in pijnklachten. Gelukkig is de samenwerking tussen deze spieren goed te (her)trainen, zodat er weer een goed evenwicht ontstaat. En uiteindelijk zal dat resulteren in minder of geen pijn.

​

In deze yoga-special is er bijzonder veel aandacht voor deze dieper gelegen spieren.

Dit is enigszins te vergelijken met de veel gebruikte Core training. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

​

​

​

yoga special wervelkolom multifidus.png
yoga%20special%20wervelkolom%20grote%20s

Het lichaam als bron van informatie: 

Het centrale thema van de onderrug is veiligheid, aanwezigheid en verantwoordelijkheid nemen.

Hoe is het contact met jouw lichaam, voel je je gesteund? Wat draag jij op je rug? 

Hoe veel zorg en aandacht besteedt je aan jezelf en hoeveel aan de ander? Ben je je verantwoordelijk gaan voelen voor zaken die in essentie niet bij jou horen. Draag je teveel verantwoordelijkheid van de ander? Je betrokken voelen bij de ander is fijn, Dat is wat anders. 

​

Denk bij het dragen van lasten en verantwoordelijkheid niet alleen aan werksituaties waarin je bijvoorbeeld de ander niet wilt of durft te belasten. Het gaat ook over het dragen van verantwoordelijkheid in familierelaties. Bijvoorbeeld lasten of verantwoordelijkheden van een ouder dragen. Je stil houden of de ander pleasen om de harmonie te bewaren. 

​

Doe je dingen die je eigenlijk niet wilt doen, wil je alles goed doen, leg je de lat hoog. Waar wil je aan voldoen? Hierdoor ontstaat spanning en frustratie. Wanneer je onderrug je ‘zwakke’ plek is, is het goed om eens te kijken naar het thema zichtbaarheid. 

​

  • Hoe zichtbaar ben je? 

  • Laat je jezelf werkelijk zien met je kracht, je behoeften en verlangens? 

  • Ben je voor de buitenwereld altijd sterk? 

  • Onderdruk je je gevoelens voor jouw én voor de buitenwereld?

  • Ga je conflicten uit de weg?  

  • probeer je ‘alle ballen hoog te houden’?

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

yoga special wervelkolom Knotwilgen.jpg

In deze yoga-special neem ik deze aspecten mee in het bewegen en ervaren van je wervelkolom. Je ervaart je kracht, je stevigheid, jouw eigenheid, de zorg voor jou en je grenzen.

Je voelt jouw beweging van binnen naar buiten i.p.v de buitenwereld als het ware op te zuigen.  

Wanneer: Data volgen nog.

Waar:      Mgr. Nolensplein1, Breda.

Duur:        2 uur

Kosten:     € 40,-

bottom of page