Relatietherapie
​
- Dichter bij elkaar
- Je uitspreken naar elkaar
- Elkaar ontmoeten in wie je werkelijk bent
- patronen doorbreken
- van hart tot hart
- verbinden
- samen
​
Wanneer:
​
Ik geef je eerst een stuk om te lezen, voordat je uitkomt waar het in de relatie therapie over gaat. Belangrijk om te lezen omdat je een beter beeld krijgt van de manier waarop ik werk.
​
Liefde......
De eerste onvoorwaardelijke liefde is, in de meeste gevallen, die met je moeder. Die in de meeste gevallen meteen ontstaat bij de geboorte. Als het kind ouder wordt veranderd de onvoorwaardelijke liefde. Moeder gaat zich afscheiden van het kind. Moeder komt meer op zichzelf te staan en daarmee het kind ook. Dit is als het ware een eerste schok voor het kind. Moeder staat niet meer helemaal open in liefde met het kind. Er is niet alleen maar onvoorwaardelijkheid er worden voorwaarden gesteld. Moeder en vader gaan opvoeden. Heel normaal maar voor het kind is dit een schok. Het mist deze liefde, deze onvoorwaardelijkheid.. In de opvoeding doet het kind van alles “fout”. En wat hierbij moeilijk is voor het kind is dat het kind het gevoel krijgt dat niet alleen zijn/ haar gedrag wordt afgekeurd, het voelt zich in zijn/ haar persoon afgekeurd. Dit is inherent aan opvoeden maar heeft wel tot gevolg dat het kind zich gaat beschermen zich afgewezen te voelen. Het ontwikkeld patronen om de pijn van dit gegeven niet te voelen. Als het ware een overlevingsstand, een bepaalde “houding”, je sluit je af en je bent niet meer onvoorwaardelijk open. Het kind zal ook patronen ontwikkelen deze liefde toch te krijgen. Het gaat bijv. heel hard zijn/haar best doen.
Als het kind ouder wordt komt er een wakker worden van seksuele interesse bij. In deze fase ga je eigenlijk op zoek naar een nieuwe onvoorwaardelijke liefde. En op wie zou je nou onbewust verliefd worden? ………………..Waarschijnlijk op iemand die lijkt op de vorige die je onvoorwaardelijk lief had. Op iemand waar je je liefde kwijt kan. Nu gaat het lukken, nu gaat het wel goed komen. En vooral bij degene die dezelfde kuren had als de papa of mama. Want deze persoon gaat het anders doen. Als het ware je 2e kans. Ook hier begint hier iets te komen warbij je denkt, ik geef nu wel al mijn liefde maar krijg ik die dan ook terug en je komt erachter dat dit niet zo is. Dus ook hier ga je je afsluiten. Ik kan alleen maar open zijn als jij……….dus er komt voorwaardelijkheid bij. En dan komen er vragen. Wil ik dit dan wel , er ontstaat twijfel en zoeken, gewetens vragen over je eigen vertrouwen. Je gaat beter kijken wie je nu voor je hebt staan en wie jij echt bent. Er ontstaat angst, wat gaat de toekomst worden. Blijven wij wel bij elkaar. In feite is dit de mislukking in dit moment. De relatie niet straks mislukt maar nu dan is er geen angst maar dan komt er verdriet. Verdriet over wat er nu mis gaat. Dit is vaak het punt waarop men naar een therapeut gaat. Er is al veel gebeurt in de relatie en je komt er samen even nu niet uit komt. Je bent bereid om te kijken naar hoe je hebt “gevochten”. Op zich is dit een moment van verandering. Het is een moment waarop je de pijn van de eerste schok als het ware opnieuw kan voelen. Het is een mogelijkheid de pijn aan te kijken. Op het moment dat je niet meer doorvecht, je overlevings- strategie niet meer werkt. Is dit dus het moment waarop je niet meer wegloopt van de pijn die de eerste schok heeft veroorzaakt. Je opent je voor de pijn van de eerste schok. Die je nog nooit bewust hebt meegemaakt omdat je er te jong voor was. Je hoeft niet meer te vluchten voor de pijn. Op dit moment is je relatie de mogelijkheid om te helen. Hierin kan verdieping ontstaan in je je relatie, er ontstaat opening en de mogelijkheid het te nemen van elkaar, vergeven wat er is aangedaan, vergeving, dankbaarheid. En er is ook dat je helmaal weer jezelf mag worden. Je geven gaat groter worden, geven voorbij je relatie.
​
In de therapie: wat is de diepste pijn van je leven. Jij weet niet meer wat jouw afweer reactie waren bij de eerste schok. Maar je lichaam weet dat nog wel. Dus door in contact met de ander lichamelijk te gaan ervaren waar en hoe de afweer mechanismen zich manifesteren, krijg je zicht op hoe jij je weg houdt van wie je werkelijk bent waanneer je je pantser niet aan het werk is. Je komt in contact met elkaar steeds stukjes tegen van dit pantser. Wanneer je daarin gaat voelen wat er onder het pantser ligt. Je daarin kunt uitspreken, je dat kunt voelen in je lichaam krijg je steeds meer zicht hoe jouw pantser je weghoudt van contact en verbinden. Door deze stukken te doorleven maak je contact met de pijn van de eerste schok en vindt heling plaats en kan je ervaren wat er werkelijk nodig is als je trouw bent aan je zelf, zonder je pantser.
Dit is het uitgangspunt van waaruit ik werk in relatie therapie. De manier waarop ik werk in relatietherapie.
​
In de praktijk ziet het er dan zo uit dat jullie situaties waarin jullie vastlopen op nieuw gaan bekijken waarin je gaat ervaren waar je je pantser ”inzet” en als je daarin onder begeleiding een andere weg in kiest wat er dan voelbaar wordt De pijn en vervolgens een weg vindt naar een andere reactie die meer trouw is aan wie jij werkelijk bent. Wat het contact en de verbinding. De onvoorwaardelijke liefde weer kan stromen en zo dichter bij je zelf kan blijven en dichter tot elkaar komt. Steeds schep ik de ruimte en veiligheid die je aanmoedigt hier naar toe te bewegen en je te uiten in wie je werkelijk bent. Alle gevoelens zijn welkom, er hoeft niets weg. Deze geven juist de mogelijkheid naar nieuw, verandering en meer vrijheid in contact met jezelf en de ander. Deze leiden juist naar een verdieping in jou en je relatie.